Presentasjonsteknikk

Presentasjons teknikk del 1: De første ordene

Knærne skjelver mens en varm følelse sprer seg i mellomgulvet, hjertet banker hardt i brystkassa, munnen blir tørr og tungen føles som sandpapir. Hele du vil løpe fra situasjonen. Kroppen er i krisemodus! Du kjenner varmen fra scenebelysningen i ansiktet og blir så blendet at du ikke ser noe ute i det mørke lokalet.

Kjenner du igjen deg i situasjonen? Følelsen av å stå på en scene når nervene tar deg.

Det er egentlig ikke så dramatisk, du skal bare holde en presentasjon for 200 personer du aldri sett før, i et lokale du aldri har vært i.

Presentere innhold foran publikum

I denne bloggserien vil du få lære noen tips som garantert vil hjelpe deg til å presentere ting på en vellykket måte, samtidig som du bevarer kontrollen over situasjonen. Du kan bruke tipsene når du holder foredrag, på seminar, i bryllupstaler, på skolen foran klassen og i alle andre sammenhenger der du snakker med andre mennesker.

I den første delen skal vi se på hvor viktig det er med en god start i presentasjonen.

Presentasjonsteknikk del 1: De første ordene

Å starte kan være det vanskeligste, men det er virkelig en viktig del av din presentasjon. Det er i starten du skaper forventningen og legger fundamentet for det du skal snakke om.

Ønsker du å nå fram med ditt budskap? Er du overbevist om at det du snakker om er viktig?

Hvis du svarer «ja» på dette, må du gi publikum en god grunn til å lytte til deg. De sitter nemlig i lokalet fordi de har en forventning om å få noe av deg, noe du skal levere til dem!

Confidence is what we get when we take fear, face it and replace it

Tim Fargo

Samtidig har du trolig en indre spenning, siden de fleste er mer eller mindre nervøse når de skal framføre noe for andre. Denne nervøsiteten er ikke bare negativ. Nervøsitet utfolder energi, adrenalin og våkenhet. Ved å bruke denne energien kan du få den «boosten» du trenger for å komme i gang, få opp dampen og levere et mesterstykke av en presentasjon, eller foredrag.

Det beste du kan gjøre når du står foran ditt publikum er å smile.

Smil så mye du orker! Før du sier noe som helst, smil!

Hvorfor?

Fordi det skjer fantastiske ting i kroppen vår og i sinnet på andre mennesker når vi smiler. Sjekk dette:

  • Dopamin, Endorfin og Serotonin pumpes ut i blodbanene, og får ikke bare kroppen til å slappe av, men senker også hjerterytmen og blodtrykket. Endorfiner er et 100% naturlig smertestillende middel, uten bivirkninger og resept!
  • Når du ler blir du også behandlet annerledes! Det er veldig interessant for deg når du står på en scene. Når du smiler blir du oppfattet som mer attraktiv, pålitelig, avslappet og ærlig. Og det mest spesielle: Når en person ser en attraktiv person smile, aktiviserer det Orbitofrontal Cortex, som vi finner rett bak våre øyebryn. Effekten? Når en person ser deg smile vil han oppfatte det som en belønning!

Når en person ser deg smile vil han oppfatte det som en belønning!

Se for deg et publikum som føler seg belønnet for at du smiler til dem. En skikkelig bra start, ikke sant?

Ditt eget smil er en god motgift mot å la nervene «ta deg», når du står foran et publikum.

Smil smitter på andre
Smil smitter

Men hva skal du si?

Det er umulig å svare på siden det er millioner av temaer. Men vi kan sammenfatte noen punkter som vil hjelpe deg til å oppnå hensikten med din presentasjon.

  • Presenter deg, hvem du er og hva du gjør
  • Gjenta temaet for din presentasjon
  • Gi en kort oversikt over hovedpunktene
  • Nevn kort hvilken nytte ditt publikum har av presentasjonen

Du kan si det på denne måten:

Hei, hyggelig at så mange har kommet. Hjertelig velkommen alle sammen!

Det her kommer til å bli en herlig kveld!

Jeg heter Joakim, og jeg jobber med bedrifter som skribent av fagartikler om salg, ledelse og presentasjonsteknikk, for å nevne noe. I den her presentasjonen skal vi få lære om Presentasjonsteknikk som fungerer, og som virkelig vil gjøre en forskjell for deg som «speaker», hvis du bruker tipsene du får her i kveld.

Vi skal snakke om hvor viktig det er med en god start, og verdien av et godt smil. Så vil vi få lære å involvere publikum. Et annet punkt handler om å bevare oversikten. Har du noen ganger lurt på dette med kroppsspråk, ja, det kommer også som et eget punkt. Så skal vi innom det spennende punktet om Mind-map, eller hjerne kart som vi også kaller det for. Har du prøvd det noen gang? Du vil sikkert få lyst å prøve det ut etter denne kvelden.

Sist kommer dette med oppsummering, ikke fordi det er mindre viktig, men for å illustrere at det er veldig viktig å repetere i slutten av en presentasjon.

Følger du tipsene du får vil du lykkes enda bedre og det blir garantert mer spennende å undervise!

Ok, er du klar, da kjør vi!

Du er regissør på scenen
På scenen har du ansvar for regissering

Dette er en kort innledning som tar noen få minutter og som hjelper dine tilhørere til å få oversikt over programmet, og hvorfor de vil ha nytte av de du snakker om.

Du kan bruke spørsmål eller påstander som «teasere», som du vil besvare eller snakke mer om etter hvert.


I neste del av denne bloggserien skal vi snakke om å få publikum med oss på reisen og involvere dem, vi blir også kjent med «krisepakken»! Heng med!

Presentasjons teknikk del 2: Styr ditt publikum